یکی از روشهای بیومتریک شناسایی افراد در دستگاه حضور و غیاب، شناسایی بر اساس تشخیص چهره میباشد. شیوه شناسایی در روش تشخیص چهره از طریق تکنولوژی اندازهگیری و اعمال مطابقت با پارامترهای اصلی چهره افراد به منظور احراز هویت میباشد. اغلب شناسایی تشخیص چهره با نرم افزارهای متصل به دوربینهای دیجیتالی و روشهای مطابقت تصویر صورت میپذیرد. نمونه تصویر اولیه هر فرد با اندازهگیری نقاط اصلی صورت و فواصل بین آنها تبدیل به الگوریتمهای قابل فهم زبانهای کامپیوتری میشود.
امروزه سیستمهای تشخیص چهره در انواع مختلف و کاربردی در قطعات الکترونیکی و سخت افزارهای سازمانی از جمله دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره مورد استفاده قرار میگیرد.
سال 2017 در نمایندگی KFC در چین، یک مشتری به هنگام پرداخت هزینه غذا با طرح پرداخت "فقط با لبخند" مواجه شد (یک سیستم مالی وابسته به دوربین دیجیتالی)، این سیستم همان سیستم "Smile to pay" در سایت بزرگ Alibaba بود که بعدها از جمله روشهای شناسایی بیومتریک تشخیص چهره شد.
در سال 2018 در فرودگاه ایالت واشنگتن چندین مسافر شناسایی شدند که دارای گذرنامه نامعتبر بودند، این فرودگاه مجهز به نرمافزارهای اسکن تصاویر متصل به دوربین دیجیتالی بود که احراز هویت افراد را با مطابقت تصویر و تشخیص چهره انجام میداد.
امروزه تمامی کاربران با تکنولوژی تشخیص چهره آشنا هستند چرا که غول فناوری دنیاApple با سری جدید iPhone X مکانیزم تشخیص چهره را در گوشی های موبایل رایج نمود.
دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره با قابلیت کنترل دسترسی امکان دسترسی افراد دارای مجوز عبور به مکانهای دارای اهمیت و سطوح امنیتی حساس را میسر میسازد.
تکنولوژی تشخیص چهره علاوه بر سیستم های امنیتی در اتوماسیون های محاسباتی نیز کاربرد دارد به عنوان مثال رکوردهای دریافتی دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره در نرم افزارهای حضور و غیاب و حقوق و دستمزد قابل محاسبه می باشد .

دو روش شناسایی در دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره
روش های شناسایی در دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره به دو صورت 1:1 و 1:N می باشد. در روش 1:1 دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره مطابقت تصویر فرد در ازای دریافت کد و یا شماره کارت می باشد اما در روش شناسایی 1:N دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، پایگاه داده های بزرگتر افراد در فاصله زمانی کوتاهتر فقط با شناسایی چهره صورت می پذیرد. در روش N:1 دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره شناسایی سریعتر بوده و کاربران رضایت بیشتری از کاربری سیستم ها دارند. در روش شناسایی 1:1 دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره با توجه به اینکه مقایسه الگوی افراد با دریافت نمونه تصویر و قیاس آن با کد فرد از حافظه صورت می پذیرد سرعت عملکرد پایین تر بوده اما میتواند تعداد چهره بیشتری را در حافظه ذخیره نماید.
امنیت بالای دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره
سیستم های احراز هویت بیومتریک مورد استفاده در اتوماسیون حضور و غیاب و کنترلی با توجه به دریافت الگوهای منحصربفرد افراد دارای انواع مختلفی از جمله دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، اثر انگشت، عنبیه چشم، تشخیص کف دست و... می باشند. نسخه های بیومتریک به علت منحصر بفرد بودن اطلاعات دریافتی افراد دارای امنیت اطلاعاتی بالایی می باشند .
در بین انواع سیستم های بیومتریک مطرح شده دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره به علت نداشتن نسخه جایگزین (Backup) و عدم امکان تقلب دارای بالاترین ضریب امنیتی در سیستمهای کنترلی می باشد.
نکته حائز اهمیت اینکه دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره علاوه بر دریافت الگوهای تردد بر اساس شناسایی چهره، دارای دوربین عکسبرداری از تردد نیز می باشند که با استفاده از نرمافزارهای مربوطه امکان مطابقت تصویر پرسنلی فرد با تصویر ثبت شده در هنگام تردد وجود دارد.
سرعت بالای دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره
در دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره کاربران ارتباط فیزیکی با دستگاه ندارند و فقط در فاصله استاندارد با دستگاه قرار خواهند گرفت، با توجه به این موضوع عوامل محیطی از جمله آلودگی و یا تاثیر سرما بروی پوست در شناسایی دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره موثر نخواهد بود در نتیجه دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره دارای سرعت عملکرد بالاتری نسبت به دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی می باشد.
از جمله مشکلات کاربران دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی از بین رفتن و یا مخدوش بودن اثر انگشتان می باشد که باعث اتلاف زمان در شناسایی دستگاه می شود، این مشکل در دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره بطور کامل برطرف شده است.